Followers

Friday, January 26, 2018

Alin Tahun 1

Assalamualaikum & salam sejahtera..

4/1/2016
Anak ke tiga atau boleh dikatakan anak bongsu MaDiHaA telah memasuki sekolah rendah. Maka bermulalah episod baru bagi dia di tahun satu di sekolah yang sama dengan abangnya. Senang hantar sekolah setempat. Nak hantar sekolah sama dengan kakaknya dulu bimbang susah nak hantar & ambil sebab sekolah lain2 tempat. Jadi kita hantar satu sekolah jelah. Sekolah kakaknya dulu hanya ada murid perempuan saja. Cikgu pun semua perempuan. Sekolah abang Haziq & adik Alin sekarang campur murid lelaki & perempuan. Begitu juga dengan cikgu2nya. 

Kenangan adik Alin hari pertama sekolah takmau pakai tudung. Rambutnya yang asal panjang ibu dah potong pendek. Puas juga pujuk2 ayah nak potong rambut. hehehe...
Jam 5.30 pagi dah bangun untuk bersiap2 ke sekolah. Mata tu macam mengantuk je lagi.Belum jumpa kawan lagi masa ni. Kawan satu tadika hanya ada beberapa orang je.  Tapi masa ni kelas berbeza. Masing2 ada yang memilih sekolah berlainan. Ikut pilihan ibubapa mereka lah kan. 

Ini semua murid yang ada di sekolah ni. Tak ramai sangat. Satu2 tahun hanya ada 3 kelas anggaran 40 orang murid dalam setiap kelas.

Hari ke dua sekolah nak pakai tudung pulak. Ibu ikut je... Janji nak pegi sekolah. Ibu tunggu hanya 2 hari je kat sekolah. Nak ajar adik macamana nak membeli di kantin dan nak ajar macamana nak tunggu transport lepas habis sekolah sebab abang Haziq dah masuk tahap 2 waktu habis sekolah berbeza. Kelas Alin habis dulu jadi ibu kenalah ajar adik betul2 sebab lepas ni adik dah tau kat mana nak tunggu transport & nak naik van yang mana satu untuk ke rumah transit. Hari ke 3 adik dah pandai berdikari. Alhamdulillah.


Selamat belajar adik. Belajar rajin2 semoga berjaya dunia & akhirat.


No comments:

Post a Comment