Followers

Thursday, January 19, 2017

Makan-makan Family Mamawandiha

Assalamualaikum & salam sejahtera.....


Sambung lagi kisah selepas Aidilfitri 2015. Biasalah bila tiba lepas raya sana sini ada rumah terbuka kan? Meriah betul tinggal kat Malaysia ni. Asyik ingat pasal makan2 saja.  MaDiHaA sejak beberapa tahun lepas dah tak mampu nak adakan open house bagai. Kalau masak pun hanya masak sikit2 jemput jiran tetangga terdekat & juga family terdekat sahaja. Maksud terdekat tu, family yang ada dalam Selangor ni lah.. hihihhi... Tak kisahlah duduk jauh ke dekat, asal mereka ada kelapangan bolehla datang. Nak masak banyak2 & jemput kawan2 dah kurang berkemampuan rasanya. Bukan saja poket kurang mampu, kudrat pun dah tak berapa mampu sejak2 dah masuk era veteren ni. Maklum sajalah bila nak masak ni... perlukan ramai kerahan tenaga. Yang ada dalam rumah ni hanya 3 orang je yang buat buat kerja. MaDiHaA, suami & anak sulung. Nak siapkan pelbagai hidangan, dalam otak ni dah ada kertas kerja seawal seminggu sebelum majlis.. hari sekian nak kena buat apa, hari sekian nak kena siapkan apa.. hehe.. Yang pasti malam sebelum jamuan memang tak cukup tidorlah dibuatnya. Antara 3 orang yang boleh buat kerja tu... MaDiHaA la yang paling teruk kena buat macam2. 2 orang lagi tu sekadar membantu mana yang patut saja.  Sebab tulah rasa dah tak mampu nak masak banyak2 macam dulu.  

Tapi sebenarnya seronok ajak orang datang rumah makan2. Seronok tengok tetamu menjamu selera. Makan bertambah2 & memuji apa yang kita hidangkan sedap.. kembang semangkuk si tukang masak.. hahaha... Biasanya kami tak pernah order apa2 juadah bila buat makan2 atau jamuan kecil2 kat rumah. Semuanya homemade. Puas hati buat semua sendiri. Buat pun setakat yang mampu... syukur di atas rezeki...

Ok jom layan gambar2 yang ada ni...

15 August 2015 bersamaan dengan 30 Syawal 1436 H. Hari terakhir Syawal baru sempat masak2 ajak familymamawandiha datang makan2 kat rumah.  Menu utama kami laksam & mee bandung.  Gigih kukus laksam sendiri tau... hahaha.. Sebenarnya laksam tu hanya menu tambahan. Mee bandung menu utama. Tapi tak sangka pulak laksam yang lebih mendapat tempat di hati tetamu.  Alhamdulillah... 


Selain menu utama adalah buat kek buah sikit & pencuci mulut puding kiwi & puding rich coklat. Nak buat yang remeh temeh dah tak sempat.. senang buat kuih yang sedebuk gitu tak perlu nak mettek2 kata orang Tganu. Malam sikit ada plak requested dari suami sepupu nak makan gulai asamrom. So tuan rumah pun masaklah nasi, gulai asamrom ayam & ikan masin sebagai pelengkap.  Seronok tengok dia makan bertambah2 & berselera. Orang lain pun tak lepas peluang jugak menjamah nasi sebab dah lama tak jumpa gulai kaklongnya ni. haha.. Gulai asamrom memang selalu je mendapat permintaan sepupu2 MaDiHaA sebab kalau nak cari kat kedai2 memang takkan jumpa kecuali kalau berjalan2 ke Raub, Lipis atau daerah2 Pahang. Itupun tak semua daerah Pahang yang ada masakan asamrom ni.


So inilah dia wajah2 familymamawandiha yang ada kat Selangor & KL ni. Kalau u alls dah biasa kisah kami di fotopages dulu2 mesti dah kenal dengan muka2 ni semua..hehehe... Keluarga makcik Sujah & anak2, sepupu Marlida, sepupu Rubiah, sepupu Abang Gee. Itu jelah yang selalu pegi mari kata orang Tganu lagi.. kekeke... Adik MaDiHaA kat Klang & adik en. suami kat Kajang masa ni ada hal & tak dapat nak datang. So ini ajelah family yang dapat hadirkan diri.  Gambar jiran2 tak berani la nak snap...haha.. gambar family kita sendiri tak kisahla kan. 


Dan gambar terakhir ni pula ialah gambar masa open house kat rumah sepupu MaDiHaA kat Semenyih iaitu rumah abang Gee & Kak Liza seminggu sebelum makan2 kat rumah MaDiHaA. En. suami tak dapat hadir masa ni sebab kena bertuas. So muka2 kami jugakla yang ada pun... hahaha...

Ok hingga jumpa lagi di lain siaran pula ye.. rasanya dah abis kot kisah raya 2015... haha...

No comments:

Post a Comment