Followers

Monday, November 7, 2016

Port Dickson Episod 1 ~ Corus Paradise Apartment

Assalamualaikum & salam sejahtera.....


Cuti sekolah hujung tahun 2014 sempat bawa anak2 bercuti di Port Dickson je. Pilih destinasi yang dekat2 dan murah2 je. Itupun kira plan di saat2 akhir jugak ni tapi mujurlah masih ada apartment yang kosong. Kami pilih menginap di apartment Corus Paradise. Janji boleh mandi manda anak2 dah cukup seronok dah. Nak menyewa kat Corus Paradise Resort, kami ni bukan jenis yang reti nak booking online.  Booking apartment ni mujurlah dorang terima deposit bank transfer. Kalau nak minta no kad kredit bagai minta maaf awal2 kitorang ni bukannya ada kad kredit pun... hihi.. Tak kisahlah dok mana2 pun, janji ada tempat boleh lelapkan mata sudah. Budak2 ni dah cukup seronok dan selesa tambah pulak bila bilik ada aircond.. kat rumah mana ada aircond2 bagai. Tak mampu haihh nak bayar bil letrik mahal2... kehidupan kami ni serba sederhana je.. syukur dengan rezeki yang Allah kurniakan... masih ada yang lebih susah dari kami.. maka nikmat manakah lagi yang kamu ingin dustakan?

11/12/2014

Kami pilih apartment 2 bilik je. Cukuplah untuk kami 5 beranak. Katil pun ngam2 untuk 5 orang.  Boleh masak2, ada dapur & peti ais.  Semua bilik ada aircond & balkoni belakang boleh nampak pantai. Boleh bbq kat situ kalau mahu. Cukup selesa dah bagi kami. Cuma view sebelah depan rumah agak scarry sikit sebab apartment ni letaknya bersebelahan dengan bukit dan dilereng2 bukit tu memang banyak pokok2 besar umpama ko duduk tepi hutan. Pokok tu memang sengaja di simpan untuk mengekalkan flora sekelilingnya. Sebelah hutan tu kawasan parking kereta. Ada nampak tukang sapu dok cakar2 daun2 kering kat tepi bukit tu kiranya bukit tu memang dijaga & sengaja tak ditebang pokok2nya. Kalau siang ok lagi, tapi kalau kau keluar malam dan sorang2 pulak...makk oi... terasa juga seram2 sejuk. Tambah pulak apartment tu sunyi sangat. Macam takde penghuni lain je.. padahal ada je penyewa2 lain kat tiap2 apartment. Buktinya ada lampu yang terpasang & kawasan parking pun penuh dengan kereta.  Kalau takde orang takkan kawasan parkingnya penuh dengan kereta ye dok? hehe...


Lepas check in, rehat2 kan badan & tunaikan kewajipan dulu sambil tunggu teduh2 sikit barulah kami jalan2 tepi pantai. Anak2 celup2 kaki je kat pantai. Tak mandi pun, tapi kami bawak anak2 pegi mandi pool kat hotel je. Nak mandi kat pool hotel ni wajib ada pass kalau tak dikenakan bayaran kalau tak silap. Budak yang kami berurusan sewa apartment ni dah cakap kalau nak mandi pool hotel tunjuk je pass tu.


Posing2 dulu sebelum menuju ke pool hotel. Anak2 dah tak sabar nak mandi kolam. Huk aloh... padahalnya kat rumah pun ada kolam.. hihihi... Yelah kolam kat rumah mana nak sama dengan kolam hotel kan? Yang hotel jugak yang sedapnya.. hihi.. Masa dorang mandi adalah juga ambik gambar sikit2. Yang tu nanti MaDiHaA upload dalam episod ke dua ye.


Sebelah malamnya kami jalan2 cari makan kat bandar PD. Bandar PD ni tak besar sangat, so ko pusing2 takdelah sampai sesat.  Sebelum singgah makan sempat pegi pasaraya dulu beli jajan untuk budak2, bahan mentah & kopi 3 in 1 nanti senang pagi esok nak sarapan bila stok makanan dah ada. Dah siap shopping serba sikit terus ronda2 cari makan. Kami tuju je kat restoren dalam bandar yang senang nak dapat parking. Kami order siakap 3 rasa, sotong celup tepong, kailan ikan masin, tomyam putih, sup ayam & Haziq pulak order chicken chop. Air pulak pilihan masing2 dan MaDiHaA order air feberet iaitu jus amra/kedondong asamboi.  Alhamdulillah bolehla masakannya MaDiHaA bagi 3.5 bintang dari 5 bintang sebab sotong tu failed celup tepong tebal camtu.. tak ikut citarasa MadiHaa.. hihihi.... Lupa apa nama restoren ni. Letaknya bersebelahan je dengan funfair. Lepas makan2 ni terus anak2 ajak pegi funfair pulak. Hmm.. layankan ajelah... tak ambik gambar pun kat funfair sebab handphone cikai bukan cantik pun ambik gambar dalam gelap.. huhu...


Pagi esoknya kitorang sarapan mee segera, bubur segera, roti & sosej rebus je. Cukuplah rezeki untuk pagi tu.. Siap sarapan sekali lagi bawak anak2 mandi kolam sebelum check out. Tak puas2 dorang ni mandi kolam.  MaDiHaA tak mandi pun, jadi tukang pantau & tukang snap gambar jelah... gitu lah sokmo2 pun memang malas nak terjun kolam sebab kita kan selalu jadi photographer. Kalau mandi nanti siapa pula nak jagakan kita punya hanphone.. hihi...

Ok nanti sambung episod ke 2 di PD pulak ye... jumpa lagi..

No comments:

Post a Comment